Αποκατάσταση Κεφαλής κ ΤραχήλουΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΟΥ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Κακοήθεις και καλοήθεις όγκοι της κεφαλής και του τραχήλου μπορεί να αφορούν το πρόσωπο, αυτιά, μύτη, στόμα, γλώσσα, γνάθο, τράχηλο, και τους λεμφαδένες. Μπορούν να αντιμετωπιστούν και δυνητικά θεραπεύονται με χειρουργική εκτομή και / ή συνδυασμένη θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία). Εντούτις η θεραπεία μπορεί να εγκαταλείψει σημαντικού βαθμού δυσμορφία και λειτουργική αναπηρία όσον αφορά την ομιλία, την κατάποση,άσηση και την αναπνοή. Επιπλέον, η ακτινοβολία έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην επούλωση των χειρουργικών τραυμάτων. Η Επανορθωτική Μικροχειρουργική μετά τη χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου προσπαθεί να διατηρήσει ή να αποκαταστήσει τόσο την εμφάνιση όσο και τη λειτουργία της εμπλεκόμενης περιοχής.

Για να βελτιστοποιηθεί το αποτέλεσμα της χειρουργικής αποκατάστασης, είναι απαραίτητο η προσέγγιση να είναι πολυπαραγοντική και η ομάδα να αποτελείται από Πλαστικό Χειρουργό, Γναθοχειρουργό, ΩΡΛ, Ογκολόγο, Ακτινολόγο καθώς και λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγους και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, κατά περίπτωση.

ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΟΥ

Η συχνότητα είναι μεγαλύτερη σε ηλικιωμένους, άνδρες, καπνιστές και άτομαπου καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η έκθεση στον ήλιο (καρκίνος δέρματος), το κάπνισμα πούρου ή/και πίπας (καρκίνος χειλέων). Άτομα που μασούν καπνικά προιόντα κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο στοματικής κοιλότητας. Άτομα που εργάζονται σε περιβάλλον με αναθυμιάσεις, σκόνη ή/και τοξικά αέρια κινδυνεύουν από καρκίνο στην μύτη και τα ιγμόρια.

Τελευταία έχει αναγνωριστεί ο ρόλος ιογενών λοιμώξεων όπως HPV στον καρκίνο γλώσσας, Eipstein-Barr (λοιμώδη μονοπυρήνωση) και Ερπητοιός στον καρκίνο του ρινοφάρυγγα. Ο μηχανισμός καρκινογέννεσης δεν είαι ακόμη γνωστός.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις τα αίτια είναι άγνωστα όπως είναι ο καρκίνος στους σιελογόνους αδένες, το σάρκωμα και το λέμφωμα

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τα όργανα ή ανατομική περιοχή που έχει προσβληθεί. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

 • Έλκος ή πληγή που δεν επουλώνει σε διάστημα 3 εβδομάδων.
 • Ανώδυνη διόγκωση προσώπου ή τραχήλου
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Δυσκολία στην κατάποση ή μάσηση
 • Δυσκολία στην ομιλία ή βραχνή φωνή
 • Αιμορραγία από το στόμα ή την μύτη
 • Πόνος στην γνάθο

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

O καρκίνος του δέρματος γίνεται εμφανής από την παραμόρφωση την οποία επιφέρει στο πρόσωπο, χείλη, μύτη ή το πτερύγιο του ωτός. Η διάγνωση γίνεται συνήθως από γενικό ιατρό, δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό.

Ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα γίνεται συνήθως διάγνωση από ωτορινολαρυγγολόγο ή από γναθοχειρουργό και επιβεβαιώνεται με βιοψία. Ο ασθενής συνήθως οδηγείται στον γιατρό εξαιτίας ψηλαφητού ανώδυνου όγκου ή λειτουργικών συμπτωμάτων όπως δυσκαταποσία, δυσχέρεια αναπνοής ή αιμορραγία από το στόμα.

O ασθενής θα υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων:

 • Βιοψία
 • Ρινοσκόπηση
 • Έμμεση λαρυγγοσκόπηση
 • Ακτινολογικός έλεγχος του μηχανισμού κατάποσης με τη χρήση βαρίου
 • Αξονική τομογραφία
 • Μαγνητική
 • Σπινθηρογράφημα
 • Υπερηχογράφημα
 • Υπερηχογράφημα ήπατος

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η χειρουργική θεραπεία τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη. Εάν ο όγκος είναι μικρός είναι δυνατή η αφαίρεσή του και απευθείας συρραφή του τραύματος. Εάν ο όγκος είναι μεγαλύτερος και ανάλογα με την εντόπισή του , μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές παραμορφώσεις του προσώπου, καθώς και προβλήματα με το φαγητό, κατάποση, ομιλία, και την αναπνοή. Όταν η εκτομή του όγκου είναι εκτεταμένη, η μικροχειρουργική αποκατάσταση με εξειδικευμένες τεχνικές μπορεί να είναι απαραίτητη. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της μορφής, καθώς και της λειτουργίας.

Σε πολλές περιπτώσεις, επανορθωτική χειρουργική επέμβαση εκτελείται κατά τη στιγμή της αφαίρεσης του καρκίνου, συχνά από τον ίδιο χειρουργό. Με τις πιο σύνθετες και επιπλεγμένες περιπτώσεις, η επανορθωτική χειρουργική μπορεί να καθυστερήσει έως ότου ο παθολογοανατόμος εξετάσει τον όγκο για να βεβαιωθείτε ότι έχει αφαιρεθεί πλήρως. Με ορισμένες μορφές καρκίνου του δέρματος, δερματολόγος μπορεί να αφαιρέσει τον όγκο και να παραπέμψει τον ασθενή σε πλαστικό χειρουργό για την αποκατάσταση σε μια άλλη ημέρα.

Σε σύνθετους όγκους της στοματικής και ρινικής κοιλότητας, είναι απαραίτητη η προσέγγιση δύο ομάδων: μία ομάδα που είναι υπεύθυνη για την αφαίρεση του όγκου, και η δεύτερη ομάδα που είναι υπεύθυνη για την αποκατάσταση. Αυτό μικραίνει συχνά τη διάρκεια της επέμβασης.

Αποκατάσταση σε δεύτερο χρόνο μπορεί να γίνει σε ασθενείς με μακροχρόνιο παραμορφώσεις, ή για τα άτομα με υπολειμματική παραμόρφωση μετά την αρχική αποκατάστασή τους.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΦΑΛΗΣ